Відбудова країни: виклики, можливості та завдання. Марко Ігнатов

Горе, втрати, розпач – це лише частина того, що принесла на нашу квітучу та вільну Україну, країна-окупант. Давши, відсіч у 2014-ому, 24 лютого 2022 року розпочалася наступна, більш жорстока та кривава фаза цієї восьмирічної війни, яка триває понад чотири століття. І перед нашими, очима лише ворог, а за нашими спинами тільки гарне і осяжне майбутнє нашої рідної України, яку нам лише доведеться відновлювати та відбудовувати. Не на зло, а всупуреч.

У цьому есе, я хотів би детально зупинитися на тих шляхах розвитку і відбудови нашої держави, які мені ближче за все. Як студент-правник, було б справедливо зупинитися на тих сферах, які ближче до мене за професійним напрямом. А саме: законодавча та законотворча. Не можу, не підкреслити той факт, що наша держава, зовсім нещодавно отримала статус кандидата на членство у Європейському Союзі, що також стане рушієм змін і матиме свій відбиток у правовому полі. 

По-перше, як зазначив, вище, відносини України з ЄС набули нового статусу. Це в свою чергу, означатиме, що ті лінії які визначила для нашої держави – Єврокомісія, мають бути не лише виконані а й в найкращому своєму вигляді реалізовані в закони. Щодо, можливих змін, то доведеться і пройти певний шлях, не обов’язково він бути легким але тим не менш, реальний. Особливо, маючи таке бажання до змін на краще, яке сьогодні в абсолютній більшості домінує в українському суспільстві. Отже, рух до ЄС має бути непорушним та чітким, а головним рушієм – мають бути українці. 

По-друге, щодо безпосередньо змін в національному правовому полі. То після нашої перемоги над ворогом, потрібно якнайшвидше внести зміни в законодавство стосовно оборони держави та соціальної сфери. Як на мене, оборона та соціальне забезпечення населення мають бути вдосконалені а зміни мають імплементувати в життя. Ми маємо, подолати існуючі прогалини і нарощувати нашу міць. Щоб ніхто і не подумав зазіхнути на наш сувернітет і територіальну цілісність. А громадяни відчували себе захищеними державою та не кинутими напризволяще.

По-третє, то потрібно дослухатися до рекомендацій наших західних партнерів і врешті-решт провести прозорий конкурс на посаду очільника НАБУ та САП. Саме, ці дві посади, викликали неоднозначне ставлення напередодні масштабного вторгнення рф до України. Маючи за мету, провести реформи у певних галузях та запобігати корупції ці два органи не тільки відіграють важливу роль у нашій майбутній інтеграції до ЄС, а й у прозорій та чесній діяльності всіх державних органів.

По-четверте, вдосконалити закон про референдум. Владі властиво загравати або висловлюватися зверхньо по стосовно народу. Хоча, саме народ на демократичних виборах, шляхом, прямого голосування привів владу на керівні посади у державі. А отже, і приймати ключові рішення має також народ. Що я маю на увазі? Враховуючи цей факт, не варто вважати, що тільки за референдумом прийматиметься рішення щодо певного закону. Аж ніяк. Референдум має мати консультативний характер, але такий, що буде обов’язково врахований при винесенні остаточного рішення. Шляхом референдуму, громадяни України можуть в найстисліші терміни висловлювати свою думку з приводу нагальних питань відновлення України. Це має стати механізмом демократії, а не іграшкою для маніпуляції в руках влади. 

По-п’яте, запрошувати на консультації представників країн-союзників України, для того, щоб переймати досвід інших країн та прислуховуватися до їх порад. Але пам’ятати, що вирішальне слово за українцями. Хоча, перейняти досвід у повоєнній відбудові і відповідних змін до законодавства могло бути ще одним кроком для вдосконалення нашого законодавства.

Я переконаний, що ці ідеї допоможуть в найстисліший термін розпочати шлях України до відбудови. Маючи знання та досвід ми маємо, робити те, що ми показуємо і зараз – бути сміливими та об’єднаними. Я впевнений, що існує бажання помсти ворогу у всіх українців і вона обов’язково буде. Але найпотужнішою помстою буде наша перемога і подальший розвиток як незалежної та суверенної країни.  Лише разом, ми побудуємо ту країну, на яку зараз зазіхнула росія і відновлюватимемо ми її пам’ятаючи, про наших полеглих героїв, жінок, дітей та всіх цивільних які невинно були вбиті або закатовані лише через те, що вони українці. Ми маємо стати кращими і пам’ятати заради чого вони віддали своє життя. Я переконаний, що у нас все вдасться! Слава нації! Слава ЗСУ! Слава Україні!